Νέα μέτρα έως 6 δισ. ευρώ ζητούν τώρα οι δανειστές

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Για τον κίνδυνο η πραγματική οικονομία να βρεθεί υπό την ομηρεία μιας νέας πολύμηνης διαπραγμάτευσης προειδοποιούν ξένοι αξιωματούχοι και διεθνείς οίκοι, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό αναμένεται να γίνει σε περίπου δέκα ημέρες, χωρίς όμως να μπορούν να αποκλειστούν καθυστερήσεις.

Ήδη τα πρώτα μηνύματα από το εξωτερικό ενισχύουν τον κίνδυνο, οι επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς να αποδειχθούν χρονοβόρες, όπως άλλωστε έσπευσε να προεξοφλήσει ο επικεφαλής του Eurogroup, και μάλιστα λίγο πριν ξεκινήσει ο διπλωματικός μαραθώνιος στελεχών της κυβέρνησης στην Ευρώπη για την προώθηση των ελληνικών θέσεων, ενόψει και της διαπράγματευσης για το χρέος.

Τελείωσαν οι εύκολες λύσεις
Ξένα στελέχη εδώ και καιρό προειδοποιούν και για ένα δυσμενές σενάριο, βάσει του οποίου οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως το καλοκαίρι, στα μέσα του οποίου θα προκύψουν ουσιαστικές ανάγκες χρηματοδότησης για την Ελλάδα. Αποδίδουν δε την ανησυχία τους στο ότι η ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης αποτελείται μόνο από «αγκάθια»:

Νέα μέτρα έως 6 δισ. ευρώ ζητούν τώρα οι δανειστές

Εκτός του ασφαλιστικού, πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αλλαγές στη φορολογία μεταξύ άλλων και των αγροτών, καθώς και να «κλειδώσει» συμφωνία για νέα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2016 ? 2018 με ορισμένους μάλιστα εκ των Θεσμών να ανεβάζουν το λογαριασμό ακόμη και στα 6 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν με νόημα πως ακόμη και η συμφωνία για το χρέος, στην οποία έχει επενδύσει η κυβέρνηση τα μέγιστα, αναπόφευκτα θα συνοδευτεί από συγκεκριμένη δέσμη μέτρων (conditionality) το εύρος των οποίων θα αποτελέσει επίσης πεδίο δύσκολων διαπραγματεύσεων. Και αυτό επειδή πρακτικά τα μέτρα αυτά θα συγκροτήσουν ένα νέο πολυετές «Μνημόνιο Μεταρρυθμίσεων» και εποπτείας στο οποίο θα κληθεί να δεσμευθεί η ελληνική πλευρά για να ξεκινήσουν να υλοποιούνται, σταδιακά, τα μέτρα ελάφρυνσης.

Διαβάστε περισσότερα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *